Inbördeskriget på Gotland 1288

Krig mellan: Gotlands borgare och bönder
Svensk kung: Magnus Birgersson "Ladulås"
Fältslag: Slaget vid Högebro år 1288
Slaget vid Roma kloster år 1288
Fred: Fred sluts mellan gotlänningarna i Visby sannolikt i augusti.
Konsekvenser: Magnus Birgersson stärker sitt grepp om Gotland

 


Under året uppstår en konflikt mellan Gotlands borgare och bönder. Borgarna hindrar bönderna från att gå till kungs och konflikten utvecklas till fältslag vid Högebro och Roma kloster. En bräcklig fred kan snart slutas och Magnus Ladulås utnyttjar tillfället till att stärka Sveriges grepp över Gotland. I freden döms borgarna bland annat till böter och förbjuds att hindra bönderna från att framföra sina klagomål till sin kung.

 


Parti av Visby ringmur i dess nutida skick. Resandet av muren var sannolikt en viktig källa till den konflikt som bröt ut mellan borgarna och bönderna.  


© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!