Klicka på den resa du vill veta mer om:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyskland 26 juni – 1 juli, 2018

 

Följ med på en unik flyghistorisk VIP-resa i Tyskland med Christer Bergström!

 

 • Pris (del i dubbelrum): 11 500:-
 • Enkelrumstillägg: 2 300:-

 

BOKA NU!

 

Detta blir en ENASTÅENDE resa! Från tisdagen 26 juni till söndagen 1 juli 2018, får du göra unika besök; du får exklusivt kliva över repen på museerna för att studera flygplanen närmare – och du får provsitta flera av museernas flygplan, vilket egentligen inte är tillåtet!
En målsättning är att vi ska få träffa minst en Luftwaffe-veteran! Då det gällande veteranerna förstås beror på deras ålder, men det är inbokat och vi håller tummarna. Dessutom blir det exklusiva föredrag av Christer Bergström under hela resan.


Luftwaffe – Görings ryktbara flygvapens uppgång och nedgång

Några Messerschmitt Bf 109E ur JG 26 Schlageter på uppdrag vid ett av andra världskrigets frontavsnitt.

Några Messerschmitt Bf 109E ur JG 26 Schlageter på uppdrag vid ett av andra världskrigets frontavsnitt.

 

Nazitysklands Luftwaffe byggdes upp i hemlighet

Det här är en fantastisk resa för dig som alltid varit speciellt intresserad av stridsflyg och flygkrigföring. Det tyska flygvapnet Luftwaffe under andra världskriget var vid krigets början 1939 ett mäktigt flygvapen. Det spelade en stor roll i tyskarnas sätt att föra krig med integrationen av pansarförband, infanteriförband och flygunderstöd. Den tyska taktiken, som kom att kallas blixtkrigskonceptet, blev världsberömt, även om blixtkriget i verkligheten inte gick riktigt så blixtsnabbt att genomföra som det låter.

I Versaillesfreden 1919 efter första världskriget föreskrevs bland annat att Tyskland inte skulle få ha ett flygvapen och inte en större armé än 100 000 man. Men när Hitler och nazisterna kom till makten 1933 började Tyskland successivt att genomföra en enorm militär upprustning. Bland annat byggde man upp ett stort och starkt modernt flygvapen, Luftwaffe, i hemlighet. En hel del av utbildningen och övningen av piloter och annat manskap skedde i Sovjetunionen. Luftwaffe var under de första krigs-åren mycket framgångsrikt men mot slutet av kriget hade Luftwaffe lidit så stora förluster att det all-varligt försvagats.

Under den här resan kommer du att mer än väl få ditt lystmäte av tyskt stridsflyg från denna epok, till exempel jaktplanen Messerschmitt Bf 109 och Bf 110 och störtbombplanet JU 87 Stuka. Vi besöker Messerschmitt-Museum, lämningar efter ett par flygbaser och även modern aktiv flygbas.

 

 

Flygaresset från första världskriget, Hermann Göring, blev Luftwaffes beryktade chef

Hermann Göring

Luftwaffes beryktade chef Hermann Göring inspekterar ett luftwaffeförband. Göring blev sedermera Riksmarskalk vilket betydde att han blev Nazitysklands näst högste ledare efter Adolf Hitler. Som riksmarskalk behöll han högsta befälet över Luftwaffe.

 

Några av Luftwaffes stridsflygplan blev legendariska

Messerschmitt Bf 109

Det kanske mest kända och berömda av Luftwaffes stridsflygplan var Messerschmitt Bf 109. Planet byggdes i flera olika versioner och användes som jakt-, attack- och spaningsplan. Bf 109:an var en svår motståndare för britternas Hurricane- och Spitfireplan under Slaget om Storbritannien 1940-1941. Messerschmitt Bf 109 användes också framgångsrikt som attackflyg för att understödja de tyska pansardivisionernas framryckningar och anfall. Det var dock inte så framgångsrikt i den rollen som Focke Wulf 190. Här är en Bf 109 G-6 flugen av Gruppenkommandeur major Ludwig Franzisket 1944.

Ett annat minst lika ryktbart tyskt stridsflygplan var störtbombplanet Junkers Ju 87 Stuka. Tyskarna utvecklade störtbombningstaktiken, en taktik som även de västallierade flygvapnen tog efter. Störtbombningstaktiken medgav en för sin tid stor precision vid bombfällningen jämfört med fällning från stora bombplan på mycket hög höjd. Även det svenska flygvapnet tog till sig störtbombningstaktiken men med betydligt sämre och föråldrade flygplan.

Störtbombplanet Junkers Ju 87 Stuka

 

 

Du får veta allt om Luftwaffe och dessa stridsflygplan om du följer med på Pennan & Svärdets Tysklandsresa 26/6-1/7 2018!

Möt våren i Tyskland 26 juni – 1 juli 2018 och lär dig allt om Luftwaffe. Du får många tillfällen till att på nära håll bekanta dig med Luftwaffes mest berömda stridsflygplan. Du får till och med provsitta i cockpiten i flera av dem! Medlemmar i Pennan & Svärdet har förtur till denna resa. Är du inte medlem kan du gå in på Pennan & Svärdets hemsida och anmäla dig som medlem och sedan boka dig för resan. I annat fall placeras du på väntelista om det skulle bli en plats ledig.

Vi besöker ett flertal av Tysklands största flygmuseer med flygplan, andra föremål och utställningar som ger dig en levande bild av hur Luftwaffe var uppbyggt och vilka insatser de gjorde på olika platser under andra världskriget.

Resan inleds med avresa tisdagen den 26/6 och avslutas söndagen den 1/7. Reseledare, expertguide och tolk är den mycket uppskattade Christer Bergström. Christer möter dig och de övriga i gruppen i flygterminalen i München dit ni tar er på egen hand.

 

 

Christer Bergström, välkänd och kunnig militärhistorisk författare och flygexpert, är vår expertguide

Reseledare Christer Bergström

Expertguiden Christer Bergström poserar i sitt rätta element. Flygplan kan han en hel del om!

 

Det här är vår svenske expertguide som fått mycket goda vitsord av deltagare i olika militärhistoriska resor han har arrangerat och genomfört genom åren. Vi är mycket glada över att ha fått möjlighet att engagera honom som expertguide och reseledare för denna ”Luftwafferesa” eftersom flygkrigshistoria är hans speciella gebit. Pennan & Svärdet har sålt flera av hans böcker så du känner säkert till honom.

 

Vad kommer du att få ut av denna resa?

 Ja, resan bjuder på mycket och är väl värd sitt pris:

 

 • Du får delta i en resa särskilt anordnad för Pennans medlemmar
 • Du får en sakkunnig guidning av expertguiden och Luftwaffeexperten Christer Bergström
 • Du får veta mer om det nazityska flygvapnet, dess ryktbara stridsflygplan och dess strider under andra världskriget
 • Du får uppleva flera vackra miljöer som Tyskland har att erbjuda
 • Du får exklusivt tillträde  de allra flesta platser vi besöker kan man inte komma till under vanlig turistresa till Tyskland
 • Du får möta en Luftwaffe-veteran (om inga personliga förhinder förekommer)

 

 

Vilka platser och minnesmärken kommer vi att besöka? Här är en del av dem:

Cockpit tillhörande Bf 109E-4

Flugmuseum Messerschmitt möter oss med sina stora samlingar av flygplan och andra föremål. Här finns möjligheten att få sitta i cockpit i en Bf 109E-4.

 

 • Det särskilda Messerschmittmuseet är en av resans mest spännande besök. Här kan du provsitta i cockpit i en Messerschmitt Bf 109 G
 • Flygmuseet i München ger oss en bred och omfattande inblick i tysk flygkrigshistoria
 • I Berlin får vi breddade kunskaper om den tyska militärhistorien i Militärhistorisches Museum der Bundeswehr och Deutsches Tecknikmuseum och i Luftfahrtmuseum i Hannover möter vi även andra sidor av flyghistorien
 • När det gäller miljöer så får du besöka den från Weimarrepublikens tid berömda Berlin Alexanderplatz genom att ett av de hotell vi bor på ligger där
 • Och mer av tysk miljö kan du njuta av i samband med en del av våra måltider som intas i några genuina Bierstuben – sådana finns bara i Tyskland

 

Den berömde flygplanskonstruktören Willy Messerschmitt guidar några besökare i en av fabrikerna.

Den berömde flygplanskonstruktören Willy Messerschmitt guidar några besökare i en av fabrikerna.

 

Vad ingår i resan som du bokar för 11 500 kr?

Arrangör för Pennan & Svärdets räkning är Christer Bergströms företag Vaktel Förlag AB i Eskilstuna som ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet. Obs! Flygbiljetten för resan München tur och retur ordnar du själv. Se bokningssidan.

 

Allt detta ingår:

 • Expertguiden Christer Bergström som också är reseledare
 • Modern distansresebuss med luftkonditionering och toalett
 • Entréer till alla planlagda museibesök
 • Provsittningarna i flygplanen
 • Alla föredrag
 • Hotellboende i delat dubbelrum eller enkelrum inklusive frukost
 • Luncher och middagar, bland annat i genuina tyska bierstuben

 

Och vad kostar resan? Endast 11 500 kr (enkelrum: Plus 2 300 kr för hela veckan). Billigare kan du inte göra det själv.

 

En äkta tysk bierstube

Vid flera tillfällen äter vi lunch eller middag i en äkta tysk bierstube.

 

Du som är flyg- och militärhistoriskt intresserad - tag chansen nu och följ med 2018! Boka dig snabbt för en resa som är en hel del utöver det vanliga. Medlemmar har förtur.

Boka din resa till Tyskland 2018 här!

 

BOKA NU!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poltava 15 – 20 maj, 2018

 

Återupplev den dramatiska vändpunkten den 28 juni 1709 på slagfältet i Poltava – du får början på slutet av Sveriges stormaktstid uppspelad framför ögonen på dig!

 

 • Pris (del i dubbelrum): 14 775:-
 • Enkelrumstillägg: 600:-

 

BOKA NU!

 

Missa inte Pennan & Svärdets resa till Ukraina den 15-20/5. Efter en dag i Ukrainas huvudstad Kiev reser vi till Poltava där vi skall vara i 4 dagar. Major Per Iko är vår expertguide och han kommer att ge dig breda och djupa kunskaper om slaget vid Poltava den 28 juni 1709. Här följer information om vad reseprogrammet innehåller av studiebesök, måltider och andra aktiviteter.


De som åkte med Pennan & svärdet till Poltava i september fick en uppvisning utöver det vanliga:

 

Det är bara Pennan & Svärdet som kan erbjuda dig den här upplevelsen och öppna upp den här delen av världen för dig! Ukraina är för den enskilde resenären utan språkkunskaper ett näst intill omöjligt resmål. Dessutom är det bara Pennan & Svärdet som på allvar har den ordentliga expertisen inom militärhistoria för att kunna visa dig allting på slagfältet som är nödvändigt för att levandegöra hela händelseförloppet för dig. Tidigare chefen för militärhistoriska avdelningen vid Försvarshögskolan, fil. mag. major Per Iko, är vår expert på Poltava och det stora nordiska kriget. Han bistås av Pennan & Svärdets man på plats, överstelöjtnant Oleg Bezverchnyj. Tillsammans gör de historien levande!

 

Per Iko och Oleg Bezverchnyj

Till vänster major Per Iko, vår mångkunnige expertguide som vet det mesta om Karl XII, slaget vid Poltava och stora nordiska kriget. Till höger Pennan & Svärdets man i Poltava, överstelöjtnant Oleg Bezverchnyj.

 

Verklig all-inclusive – precis ALLT ingår! Även avbeställningsskyddet!

Det är allt du behöver göra för att komma med på Pennan & Svärdets mest unika resa för 2018! Det absolut bästa med reseavgiften är att absolut allt – och då menar vi verkligen allt – faktiskt ingår! Helpension plus! Väl nere i Poltava behöver du inte överhuvudtaget tänka efter vad allting kostar eller på hur mycket du måste växla in. Allting har du redan betalat för!

 

Vad är då allt?

 

 • Hotellvistelse av hög klass
 • Alla former av transporter, både flyg och buss
 • Samtliga entréavgifter
 • Kunniga expertguider samt teknisk färdledare
 • Dygnets alla måltider: frukost, fika, lunch, mellanmål och middag!
 • Avbeställningsskydd (värde 990 kr)

 

Adolf Hitler

Hitler har besökt Poltava, men det har inte Napoleon.

 

Poltavaresan på 20 sekunder

Datum:
15-20 maj 2018 (tisdag-söndag)

Avreseort:
Stockholm Arlanda

Pris:
Anmälningsavgift: 3 000 kronor
Restavgift: 11 775 kronor
Enkelrumstillägg: 600 kronor

 

BOKA NU!

 

 

Kortfattad överblick:

Dag 1

Vi flyger till Kiev med bekvämt direktflyg från Stockholm Arlanda som avgår på eftermiddagen klockan 15.05. Vi anländer på kvällen och körs direkt till vårt hotell för inkvartering och välkomstmiddag.

 

Dag 2

På programmet står besök på svenska ambassaden där vår militärattaché, överstelöjtnant Peter Lidén, tar emot och ger en ingående introduktion till dagens Ukraina och den pågående konflikten i den östra delen av landet. Vi har tid till att bekanta oss både med det vikingatida Kiev och med andra världskrigets stridigheter. På eftermiddagen ger vi oss av mot Poltava med stopp för middag på en traditionell och rustik lokal.

 

Dag 4

Det är juni 1709 och den befästa staden Poltava belägras av svenska trupper. Vi får se belägringen inifrån, för att sedan röra oss ut mot Nizjnyje Mlyny där Karl XII såras och brohuvudet där Tsar Peter går över floden Vorskla med sin armé. Vi äter lunch hos den kände ukrainske TV-kocken Timofej för att sedan besöka slagfältsmuseet. På kvällen blir det gemensam middag på en riktig kosackrestaurang!

 

Dag 5

Dags för strid! Efter en dag av spänd upptakt, får vi nu det ödesmättade slaget uppspelat framför våra ögon! Du får se reduttlinjen, lilla och stora moraset, platsen för Roos irrvägar och mycket mer! Stärkande och välsmakande lunch hos Timofej på strutsfarmen och besök av vårt monument som bevarats med hjälp av din gåva.

 

Dag 6

Tidig morgon med frukost för direkt avfärd mot flygplatsen Kiev Boryspil. Vi flyger tillbaka hem till Sverige vid lunchtid, och du anländer till Arlanda kl. 11.25 på söndag.

 

Resans karaktär

För att kunna medverka fullt ut och få ut hela upplevelsen krävs normal grundkondition och fullt fungerande leder för promenader på slagfältet, stadsvandringar och museibesök.

Minnesmärke över de stupade soldaterna i Poltava 1704

 

Totalpriset för resan är 14.775 kr.
Allt det här ingår i priset:

 • Bekvämt direktflyg med Ukrainian International Airlines.
 • Vår expertguide Einar Lyth, Pennan & Svärdets styresman Per-Anders Lundström och SMB-medarbetaren Martin Svensson möter upp vid Arlanda inför avfärden.
 • Hotell i Kiev och Poltava av god turistklass.
 • Militärhistoriskt specialprogram framtaget särskilt för oss  av vår egen expertguide.
 • Generös helpension – gemensamma frukostar, luncher och middagar. Även extra fika.
 • Bussresor, visningar och entréer enligt programmet.
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom ingår i resans pris (värde 990 Kr).
 • Observera: Anslutningar till och från Stockholm från olika platser ingår inte i deltagaravgiften. Det måste var och en ordna själv.

 

 

Varför välja mellan kvalitet och kvantitet när man kan ha både och?

Att resa med Pennan & svärdet har aldrig varit enklare!
Att få ta del av den här unika upplevelsen har heller aldrig varit enklare: nedan finner du formuläret där du fyller i alla personliga uppgifter som behövs. Först efter att du mottagit din bekräftelse behöver du betala in anmälningsavgiften. Bankuppgifter finner du i ditt bekräftelsemejl.


Boka din resa till Poltava 2018 här!

 

BOKA NU!

 


 

 

 
 

 

 

Res till Normandie den 6 juni – 10 juni, 2018

 • Pris (del i dubbelrum): 14 990:-
 • Enkelrumstillägg: 1 690:-

 

BOKA NU!

 

6 juni 1944: Dagen då Hitlers generaler insåg att kriget var förlorat!

En del av den första invasionsvågen vadar iland.

De första västallierade soldaterna landsätts på ett avsnitt av Normandiekusten. 160 000 man steg i land i den första landstigningsvågen. Många hade säkert hjärtat i halsgropen när landstigningsfartygens portar öppnade sig och någon återvändo inte fanns. Tusentals soldater hann bara vada genom vattnet mot stranden eller komma upp en liten bit på stränderna innan de stupade.

 

Normandie – platsen för krigshistoriens största militära invasion

Tidigt på morgonen tog sig 160 000 västallierade soldater i land i den första landstigningsvågen. De följdes av ytterligare 10 000-tals soldater i våg efter våg. Även om många stupade blev denna gigantiska invasion en stor framgång. Vilseledningen av tyskarna hade lyckats över förväntan vilket gjorde att tyskarna trodde att landstigningen i Normandie var en avlednings-manöver. Det var i Calais de väntade huvudinvasionen.

Pennan & Svärdet har erbjudit Normandieresor under flera år och fortfarande tycks intresset för att besöka invasionsstränderna vara stort. Resorna har snabbt blivit fullbokade. Du var kanske en av de många som inte fick plats 2017?. Nu har du chansen att komma med på en militärhistorisk resa till Normandie 2018! Välkommen med på resan – men boka dig snabbt!

Vy över invasionsstränderna i Normandie

Denna vy över en av invasionsstränderna ger en uppfattning om hur stor Normandieinvasionen var.

 

Kommer du ihåg de ödesmättade kodnamnen: UTAH, OMAHA, GOLD, JUNO och SWORD? Dem minns du säkert efter allt du har läst om dessa invasionsstränder? Om historiens största invasion någonsin och som bidrog till att Nazityskland så småningom besegrades? Du undrar kanske: Hur ser det ut där nu, vad finns kvar?

 

Minnesmärke i Normandie

Utefter invasionsstränderna finns många minnesmärken som t ex en del rester av tyska befästningar.

 

Du får veta allt om du följer med på Pennan & Svärdets Normandieresa 6-10/6 2018!

Möt försommaren i Frankrike den 6-10/6 2018. När vi tröttnat på det gråmulna vintervädret och längtar efter att sommaren skall komma – då reser vi till Frankrike, möter sommaren och tar den med oss hem!

Reseprogrammet är upplagt för att passa såväl ensamma resenärer som par. Somliga programpunkter tilltalar den krigshistoriskt intresserade mest. Andra programinslag är mer av historisk karaktär eller för att lära känna Normandie och övriga sevärdheter. Och de fantastiska naturscenerierna imponerar säkert på alla.

Vi besöker självklart de berömda landstigningsstränderna från den 6 juni 1944. Åtskilliga minnesmärken finns kvar från den tiden – och vi ser många av dem. Det finns också annat sevärt än dessa krigsminnen – Calvadostillverkning, normandisk folklore, Bayeux-tapeten med mera.

Resan inleds med avresa onsdagen den 6/6 och avslutas söndagen den 10/6. Reseledare, expertguide och tolk är den mycket uppskattade Peter Hagwall.

Landstigningen i Normandie

Spänningen och oron var säkert olidlig när soldaterna närmade sig stranden där de skulle landstiga. Hur många skulle överleva de första minuterna?

 

Peter Hagwall, vår kunnige militärhistoriska expertguide

 

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

Expertguiden Peter Hagwall i engagerat och engagerande berättande.

 

Det här är vår svenske expertguide som fått extatiska vitsord av deltagarna i alla våra tidigare Normandieresor. Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land. Hans största intresse är historia i alla dess former. Peter är också en Rommelkännare av rang och mycket intresserad av pansarkrigföring. Ett annat specialintresse är tungt järnvägsartilleri. Det kan han berätta mycket om.

 

Vad kommer du att få ut av denna resa?

Ja, resan bjuder på mycket och är väl värd sitt pris. Se här:

 

 • Du får delta i en resa särskilt anordnad för Pennans medlemmar
 • Du får en sakkunnig guidning av expert-guiden och Frankrikekännaren Peter Hagwall
 • Du får veta mer om och i verkligheten se de platser som du läst och hört om när det gäller D-dagen den 6 juni 1944
 • Du får uppleva några av de vackraste miljöer som Frankrike har att erbjuda
 • De allra flesta platser vi besöker kan man inte komma till under vanlig turistresa till Frankrike

 

Vilka platser och minnesmärken kommer vi att besöka? Här är en del av dem:

Château de La Roche-Guyon

Här i Château de La Roche-Guyon installerade sig Rommel som armébefälhavare

 

 • Utefter Seinedalen ut mot havet. Strax efter gränsen till Normandie: Slottet La Roche-Gyon som var fältmarskalk Rommels befälsplats sommaren 1944
 • Färd utefter och besök på invasionsstränderna
 • Besök i slottet Breuil där man framställer en av de bästa Calvadossorterna
 • Pegasus Bridge som säkrades av den berömde major Howard vid invasionskustens högra flank
 • Staden Bayeux med sevärdheten Bayeuxtapeten – en 70 meter lång skildring från 1000-talet av Wilhem Erövrarens intagande av England
 • Falaise – en av platserna för den sista fasen i slaget om Normandie i den så kallade Falaisefickan

 

Bayeuxtapeten

En av dagarna besöker vi den gamla staden Bayeux och får se den berömda 70 meter långa vävda Bayeuxtapeten från 1000-talet som skildrar Wilhem Erövrarens intagande av England år 1066.

 

Och priset? Bara 14.990:- för allt! Billigare kan du inte göra det själv! Och vad är ”allt” som ingår?

 

I priset ingår allt detta:

 • Flyg Stockholm-Paris tur och retur inklusive flygavgifter och skatt.
 • Fyra nätter på mellanklasshotell i Ouistreham, del i dubbelrum.
 • Fyra frukostar.
 • Fyra middagar. Luncher tillkommer.
 • Samtliga bussresor.
 • Visningar och entréavgifter enligt programmet.

 

Mot pristillägg kan du boka:

 

Den franska goda maten.

Varje dag får vi njuta av den berömda och goda franska maten!

 

Du som inte varit med tidigare - tag chansen nu och följ med 2018! Boka dig snabbt för en resa som är en hel del utöver det vanliga.

Klicka här för mer information och bokning eller ring telefon 08-660 18 00 och boka resan direkt.

 

BOKA NU!

 

 


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!